divendres, 31 de desembre del 2010

S'acaba l'any...


S’acaba l’any i s’apropa també el final del projecte virtual de l’assignatura de CTIC. La realització de les Pacs fins ara ha sigut molt enriquidora, m’he divertit, he gaudit, he après, i sobretot, he compartit treball amb els companys.

En aquesta darrera PAC, he après sobre la premsa digital i els seus recursos documentals. A penes res, i suficient per intuir el molt que falta. Crec que ha faltat temps per a fer un treball més elaborat i profund. Però també crec que aquest no és l’objectiu fonamental de l’assignatura. L’objectiu era iniciar-se en el maneig d’eines útils i aplicar-les en un entorn grupal, així com adquirir una dinàmica de treball en grup eficaç, i això ho hem aconseguit, que a la fi és del que es tractava.

L’acabament del treball i el lliurament d’una PAC és sempre trepidant. Hem crescut com a grup. Tenim més nocions i coneixença entre els companys. Això s’ha notat d’una manera especial en aquest darrers dies, perquè crec que el ritme de treball ha millorat, així com la comunicació. També mantenim una gran harmonia entre els membres dels grup.

El projecte DIGIDOC_9 ha estat presentat en societat i els pròxims dies tindrem la prova definitiva. Hem aconseguit fer allò que volíem i comparant el nostre treball amb els dels companys, puc afirmar que ens n’hem sortit en escreix.

Felicitar a Marina, Fermín i David per la gran tasca feta fins ara i animar-los a seguir així fins al final del projecte.

També desitjar-vos a tots i totes un BON ANY 2011.

dijous, 30 de desembre del 2010

Última batalla


Ja hem arribat fins aquí, al final del camí. Per fi hem entregat l´ultima PAC i amb ella, esta clar, la wiki.

Ara cal agafar aire i recuperar-nos, perquè encara falta l' últim combat. Haurem de defensar el nostre projecte davants altres companys i companyes, que amb ull clínic, analitzaran i supervisaran la wiki. Serà una bona manera d'acabar l' assignatura, ja que ens permetrà posar en pràctica, tot el que hem aprés fins ara.

A part d' això, també m' agradaria destacar l' experiència de coordinador, que he compartir amb la Marina. Tot i que ha estat per un període relativament curt, no hem parat ni un segon, per tal de poder entregar la wiki a temps i amb garanties d' èxit. Sort en tenim, com sempre, que tots els del grup estan disposats a donar un cop de mà, per arranjar qualsevol problema d' última hora.

Per acabar, i seguint una mica la dinàmica dels meus companys, agrair al Fermin, la Marina i al Josep Maria, tots els consells que m'han donat fins ara per poder dur a terme la meva part del projecte, amb prou eficiència. Ha estat un plaer treballar amb vosaltres, tot i que això encara no s'ha acabat.

Salutacions i bona entrada d' any.

diumenge, 26 de desembre del 2010

Paradojas en las torres de marfil

Estamos a punto de dar por finalizada la elaboración de la Wiki que hemos realizado a lo largo de estos últimos meses de trabajo, una wiki de la que ahora ya empezamos a sentirnos satisfechos y, en cierto sentido, también orgullosos pues, aunque en sus inicios la elaboración fue incierta y desconcertante, no en balde ha sido el fruto de una experiencia novedosa de estudio y colaboración conjunta que nunca antes habíamos tenido y, sobre todo, ha sido además el resultado de un sistema complejo y exigente de trabajo virtual que nos ha enseñado las muchas posibilidades que ofrecen las TIC a cualquier grupo de personas interesadas en llevar adelante un proyecto conjunto fundado en intereses y afinidades comunes.

Sin "movernos" de nuestra propia torre de marfil, gracias a las nuevas herramientas TIC, hemos conseguido abrir a través de sus muros canales diversos de comunicación con los que hemos podido tomar decisiones grupales sobre muchos y variados aspectos relacionados con la temática y la organización inicial del proyecto a realizar, sobre cómo distribuir las tareas y los tiempos para llevarlas a cabo, asimismo hemos compartido e intercambiado ideas sobre cómo llevar adelante el proyecto, cómo estructurarlo, dónde buscar información de fuentes diversas para poder desarrollarlo, o sobre cómo y dónde compartir documentos para trabajar conjuntamente de manera asíncrona y, por fin, hemos conseguido presentar todas estas actividades mediante el formato unificado de la Wiki que recoge de manera excelente todas las posibilidades que ofrece la redacción multimedia a la hora de publicar contenidos digitales como los elaborados en nuestro proyecto virtual.

Para acabar, no quisiera olvidar al factor humano, la actitud responsable, implicada y positiva que han tenido en todo momento mis compañeros de grupo que, ya desde los mismos inicios del proyecto, se involucraron generosamente en todas las actividades hasta llegar al día de hoy; sin duda, estas cualidades han sido esenciales para llevar adelante un trabajo colectivo como este y, justo es entonces reconocerlo: gracias, Marina, Josep Maria y David, aunque esto aun no se ha acabado, gracias por haber llegado todos juntos hasta aquí y por formar parte de Digidoc_9, un grupo con paradoja para el que las puertas no están o abiertas o cerradas si no, bien al contrario, para el que pueden estar abiertas y cerradas a un tiempo incluso dentro de nuestras torres de marfil.

Saludos.

*La imagen es una fotografía de la famosa puerta de Duchamp

diumenge, 19 de desembre del 2010

Bitácora_6

Y ya en la recta final. Aunque imagino que lo que tenemos por delante son esos últimos e inevitables kilómetros con curvas y cuesta arriba que nunca faltan para llegar a destino.

En la lista de trabajo tenemos apuntado uniformar detalles de navegación, hacer un cierre en Conclusiones a la altura del resto del trabajo, echar una última ojeada para ver dónde faltaría una foto ... pero quitando esos infinitos detalles de cierre, en lo básico creo que ya podemos dar la casa por construida. Ahora, a trabajar para la fiesta de inauguración!. Y para empezar, tendremos que pensar en las invitaciones.

Todavía sin recuperar del todo el resuello después del esfuerzo de la PAC3, vamos a encarar esta PAC4 con la ilusión del cierre y con la satisfacción de un trabajo bien hecho. Lo vamos a hacer con un "experimento" en la coordinación, David y yo compartiendo el rol, y en unas fechas poco dadas a la rutina y constancia, que las Navidades con sus fiestas y viajes siempre supone un desbarajuste. Pero no dudo en que también esta vez estaremos a la altura, que para eso ya tenemos la impronta DIGIDOC!

Desde el aula de Fuentes de Información ...

nos pasaron este video que ahora comparto con vosotros... Felices fiestas Digidoc!

PD.- pero que conste que entre turrón y polvorón, ya podemos ir pensando en cómo rematamos esos mil detalles que nos faltan.

S' acosta el final...o això creiem


Ja hem arribat a la última PAC, i ara toca acabar de lligar-ho tot. A part d' això, he format un "bipartit" amb la Marina, per coordinar junts aquest últim treball.

No puc evitar posar-me nostàlgic, tot recordant com va començar això. Un missatge d'en Fermin, llençat al fòrum, esperant una resposta, va ser l' inici d'aquesta gran aventura, l' aventura de DIGIDOC_9.

Ara ens toca fer l' últim esforç, i potser el més important, ja que aquí et pot decidir gran part del treball que hem fet aquest curs. Per això, no podem relaxar-nos tot i tenir les festes de Nadal al mig, i el final de semestre a tocar. Cal seguir amb aquesta constància que ens ha caracteritzat fins ara, per poder entregar la nostra gran obra.

Durant tot aquest temps, mai he deixat de confiar en les nostres possibilitats, mostra d'això ho podem veure a les diferents entrades que he anat escrivint en aquest blog. Per tant, tot i la pressió de ser un dels coordinadors i l' estres per entregar la wiki a temps, puc dir que estic força tranquil, perquè treballo amb gent molt bona, i això es com si Leo Messi estigues al teu equip de futbol.

Bromes a part, hem de ser prou forts per aguantar aquesta última envestida, i poder recollir els fruits del treball que hem fet fins ara.

Endavant.

PAC, PAC, PAC...

Després d'una setmana intensa de lliuraments de PACS, i sense temps de descansar, toca fer reflexió.

La setmana passada vam rebre la nota de la PAC 2, i puc afirmar que anem bé, però molt bé. Estem complint amb escreix la feina grupal i el resultat és immillorable. Felicitar als companys per la gran tasca que estem fent.

La PAC 3 ha suposat un esforç molt gran, tant de temps com de feina. Han estat moltes hores dedicades a omplir cada apartat del projecte. Hores robades de les que teníem que dedicar a altres assignatures, i focalitzades en senyal de compromís per a tirar endavant aquest treball. Però crec que l'esforç realitzat es transformarà en una feina ben feta.

La setmana que ve, i amb més tranquil·litat, serà el moment d'aprofundir més en com ha anat aquesta PAC. Això sí, amb el permís de la PAC 4.

Salutacions.

dimarts, 14 de desembre del 2010

Bitácora_5

PAC3 entregada.Muchas ganas, poco tiempo, el tema da para seguir y seguir y seguir ... pero los plazos aprietan. Creo que el tema se terminó conviritiendo en una trampa: demasiado interesante! En principio el mundo de la prensa digital en sí no me resultaba especialmente atractivo -en mi descargo, soy de lectura fiel a determinadas columnas de opinión, en papel y con un café por delante - pero sí me interesaba el aspecto de las organizaciones: cómo y qué cambios sufren las empresas de medios tradicionales, como digieren estas empresas el atracón de informació que sufren, como se adaptan para seguir teniendo el privilegio de formar opinión... Para mi sorpresa, además de que queden contestadas las preguntas iniciales, el proyecto me ha permitido descubrir todo el universo paralelo de la prensa en la web. Lo tomo como un regalo.

Como valoración al trabajo en equipo, creo que tenemos a favor haber sido ambiciosos con el proyecto, y en contra, haber sido ambiciosos con el proyecto. Paradojas digidoc!

Encuentros en la tercera fase de un hombre llamado Tiempo y una joven llamada Wiki




Para casi todo, existe un tiempo objetivo y un tiempo subjetivo; este último es siempre relativo. De un modo u otro, vivir implica poner de acuerdo las distintas contradicciones que encierran ambas maneras de medir el tiempo. La wiki que estamos realizando -haciendo real- de forma grupal, sin duda, exige un esfuerzo (¿quintuplicado?) aún mayor a la hora de incrustar cabalmente los tiempos relativos de cada uno dentro del tiempo inexorable que marca el desarrollo conjunto del mismo.

Una muestra palpable de todo ello han sido las grandes exigencias que ha comportado el desarrollo de la última actividad realizada, mediante la incorporación sucesiva de la redacción de cada una de las páginas que componen la wiki.

Si al final de la PAC3 la habíamos dejado con el armazón puesto pero con las páginas casi en blanco, ahora nos ha tocado ir completándola con un conjunto de letras y palabras ordenadas que crearan un conjunto mayor de oraciones y párrafos con sentido que, a su vez, compusieran otro conjunto más grande que diera como resultado un apartado razonado y significativo, apoyado en citas de libros y artículos, en hipervínculos a otras páginas web, ilustrado con imágenes, tablas, esquemas y algún vídeo, para que todo ello, por último, sumado al conjunto del resto de apartados y páginas, al cabo, acabara configurando el conjunto global de la wiki que, ahora sí, ya está casi completamente vestida para poder ser presentada en sociedad.

Creo que esta actividad que acabamos de finalizar ha sido realmente interesante y en ciertos momentos difícil pero, sobre todo, pienso que ha sido algo acelerada ya que me hubiera gustado disponer de más tiempo para poder haber hecho un seguimiento más cercano de todo vuestro trabajo, haber podido realizar un intercambio de ideas, consejos y comentarios más razonable y preciso sobre como estábamos llevando a cabo el trabajo, tanto individual como colectivamente. Sé que esto es lo que hay cuando el tiempo apremia; también sé que nos queda una última PAC en la que podemos acabar de redondear las cuatro esquinas de nuestra apreciada wiki y así, tal vez, podría empezar a viajar ligera, esférica y grácil como un satélite por la inmensa galaxia de internet.

Saludos.

diumenge, 12 de desembre del 2010

I això continua...


Hem acabat un altre setmana, i seguim amb la nostra wiki o millor dit, amb el nostre trencaclosques.

Cada dia que passa, aconseguim col·locar una peça més de la nostra particular obra. El que al principi semblava un projecte interessant a curt termini, s'esta convertit en tot un treball de rellotger. Cada cop les peces són més petites, i la precisió que necessitem per treballar amb elles és major.

A part de la dificultat tècnica que tot això implica, no podem oblidar el temps, company inseparable d'aquesta aventura, que no deixa de recordar-nos que hem de ser eficients i sobretot ràpids per tal de poder assolir els objectius marcats.

Llegint això, hom pot pensar que la cosa va molt malament, però certament no és així. Tot i els problemes de temps i elaboració del treball, seguim sorprenen-nos a nosaltres mateixos, buscant temps i energies de qui sap on, per tirar endavant la nostra obra.

Cal seguir, seguir endavant per arribar al final, amb o sense dificultats, però no podem tirar la tovallola. Com la reflexió d'un superheroi, ens hem adonat de la nostra condició, i com a tals, estem obligats a seguir lluitant, encara que totes les forces del univers conspirin contra nosaltres.

Al final d'aquesta història, estic segur que recordarem aquestes moments amb serenitat i veurem que tot i els entrebancs res és impossible.

dijous, 9 de desembre del 2010

Full en blanc


Escriure en un full en blanc, mai és fàcil. Saber triar bé les idees i fer servir les paraules adequades per exposar el que es vol dir sempre és complicat. No sempre tenim les coses clares ni el camí que hem d'agafar alhora d'escriure.

Qui no recorda el diàleg entre "Alicia i el gato Cheshire en Alicia en el país de la maravillas" i que serveix de metàfora per explicar el que vull exposar.

“ ¿Quieres decirme, por favor, qué camino debo tomar para salir de
aquí? - pregunto Alicia
Eso depende mucho de a dónde quieres ir - respondió el Gato.
Poco me preocupa a dónde ir - dijo Alicia.
Entonces, poco importa el camino que tomes - replicó el Gato-"
Alicia en el País de las Maravillas
Lewis Carroll

Sempre és difícil triar el camí correcte, en aquest cas, començar a escriure a partir d'ordenar les idees del que volem escriure. Redactar el projecte de la wiki no és fàcil. Tenim els conceptes ben definits, però ara toca plasmar-los. Hem de començar a caminar (escriure), sabem on volem arribar, però hem de trobar el camí bo que ens portarà a fer un bon projecte. 

Comparteixo l'opinió de la Marina en que fins ara tot ha estat interessant i divertit en aquesta assignatura. La redacció del projecte a la wiki és el més difícil fins ara de l'assignatura. Però un cop superat el síndrome del full en blanc i les idees comencin agafar forma, tornarem a gaudir de la feina que estem fent en grup.  

La veritat és que en el cas d'Alicia, a ella no li importava on anar. Però nosaltres sí sabem quin camí hem de seguir i aquest camí ens portarà on nosaltres volem anar. 

Ens veiem a la wiki o pel camí...

Salutacions.


diumenge, 5 de desembre del 2010

Bitácora_4

Y ahora toca escribir. Síndrome de la hoja en blanco. Para mí éste es uno de esos momentos de "Nadie dijo que esto fuera fácil". Las herramientas, el proceso de investigación, todo ha resultado interesante y divertido. Pero elaborar no lo es, al menos para mí. Me doy cuenta que sigo buscando excusas para no hacer lo único que tengo que hacer ahora: escribir el bendito apartado 2! Menos mal que nos hemos comprometido con el grupo a revisar las primeras entradas esta noche, el compromiso con los compañeros obliga y me sirve de empuje. En fin, que vaya día de la constitución que tengo por delante! Saludos a todos,

PD.- alguna escapadita a alguna web haré, que tengo toda la prensa del mundo a mi alcance, dios, qué tentación!

Engranajes, puzzles y sopas de letras

Como bien vienen contando mis compañeros, el trabajo que nos traemos entre manos cada vez se va volviendo más complejo, la cadena de montaje se va expandiendo en cada etapa en nuevas direcciones y, los encajes de las piezas en el engranaje, cada vez suponen mayor dificultad.

Particularmente lo he vivido así mientras intentaba elaborar mi primera propuesta de mapa conceptual, algo que, a primera vista, creía relativamente sencillo de hacer si obviamos la lógica complicación que siempre comporta trabajar por primera vez con un programa, Cmap Tools en nuestro caso, que desconoces; por fortuna, éste acabó convirtiéndose en un aliado al poco de algunas pruebas, sin duda gracias a lo intuitiva que resulta su interfaz.

Pero, como decía, lo que sí resultó ser realmente complicado fue trasladar a una hoja en blanco toda una "sopa de letras" que me bullía en el cerebro convertida en algo significativo que describiera palabras con conceptos, ideas y proposiciones, que establecieran relaciones y fundaran jerarquías entre ellas con un sentido lógico y que, al fin, incorporaran y representaran apropiadamente los intereses en el proyecto de los cuatro miembros del grupo, mediante una estructuración del mapa que lo acabara por reflejar con la suficiente claridad.

En un momento dado de este proceso se me ocurrió pensar que si el proyecto de Digidoc_9 fuera una torre, ésta estaría situada en el centro de un cuadrado mientras nosotros, cada uno desde un cuadrante, la iríamos construyendo paso a paso. Así, en aras de mantener al máximo el equilibrio constante de "la torre", cada una de nuestras colaboraciones para el proyecto debía estar repartida de forma equitativa ya que, a mi entender, esto es fundamental para que todo el grupo continúe con cohesión implicado en el proyecto hasta el final.

Y fue así como llegué a la conclusión de que el mapa conceptual no debía ser sólo una representación conceptual y jerarquizada del proyecto si no que, además, tenía que dar cuenta de la presencia en el mismo de cada uno de los miembros del grupo y, por tanto, su plantilla base debía estar estructurada en relación a dicha presencia. Aclarado el camino, a partir de aquí, la clave fue desarrollar dicha plantilla base siguiendo el modelo de las formas modulares y fractales que se da en algunas estructuras conocidas de crecimiento o expansión.

Por hoy, nada más. Bueno sí, un vídeo apreciable que elogia las virtudes del iPad, y del artista (by David Kassan).



Digidoc_9, camina o revienta! Saludos.
Nuevas tecnologías. Internet. Periodismo abierto. Y sin embargo la relevancia de los cables filtrados por Wikileaks se analizan en el periódico El País en un sótano aislado física y virtualmente, la filtración se hace desde SIPRnet, la internet secreta ... Creo que todo esto es una enorme metáfora del desconcierto de los tiempos que vivimos.

Extraigo un párrafo del artículo de Juan Varela, en ESTRELLADIGITAL.es, Wikileaks enmienda al periodismo: "... es el definitivo 11-S del viejo gran periodismo, ahora convertido en canal de distribución de la información lograda por un grupo de hackers y activistas que han desarrollado un método seguro para recibir material informativo y proteger a sus fuentes."



dijous, 2 de desembre del 2010

Agradecimiento

Creo que todo el trabajo que nos costó centrar exactamente el tema del proyecto valió la pena: "La prensa digital y los recursos documentales" está resultando un tema muy enriquecedor. Los marcadores de grupo están siendo de mucha ayuda, no dejo de leer artículos uno más interesante que otro; paso un video -enlazado en la imágen, no he encontrado la forma de embeberlo, que trata muchos de los puntos que nos interesan. Gracias digidoc!

Ajuntar les peces

El títol del post fa referència a les últimes paraules del David en la seva darrera entrada al bloc. També diu “En aquesta assignatura està tot pensat perquè les peces encaixin com un engranatge perfecte”. Sàvies paraules que defineixen perfectament aquesta assignatura.

Cada nova feina a fer és un engranatge més en aquesta llarga cadena de muntatge: Muntar un grup, compartir i processar informació, crear un bloc, gestionar una wiki, ...etc. Peça a peça avança el projecte.

Penso que el nostre grup està gestionant força bé la cadena de muntatge del projecte començat. Les persones són les peces clau d’aquesta cadena de muntatge.Ens estem ajudant i col•laborant. Sabem omplir les carències d’un company en un moment determinat i cadascú aporta, dins dels seus coneixements o habilitats, tot el que saps per a millorar el funcionament.

Aquesta assignatura reclama molta dedicació i temps. Comporta una implicació total davant els teus companys. Però també és una assignatura divertida i amena. No trobeu?

Res més per avui.

Salutacions i bona feina.

dimecres, 1 de desembre del 2010

Ser autodidacta

Durant el transcurs assignatura, hem anat coneixent algunes de les eines TIC, que podem usar avui dia. Des del Delicious, fins al mapa conceptual i passat per la wiki, hem aprés a usar més o menys bé aquestes eines, gràcies a l'ajuda del consultor, o mitjançant l' autoaprenentatge.

Aquest sistema de treball, crec que és interessant, perquè ens obliga, per una part, a cercar informació sobre el funcionament de la eina TIC, i per l'altre, a experimentar des d'un punt de vista autodidacta. A vegades és força complicat, no ho negaré, ja que et pots quedar "clavat" en un punt, i trigar força temps fins que cerques la solució.

Ara mateix, jo estic en aquesta situació, ja que no acabo de trobar la clau per dissenyar els mapes conceptual. No tinc problemes amb el programa en si, sinó en com estructurar el mapa, perquè encara que tinc els conceptes clars, no veig la manera de col·locar-los tots en ordre i harmonia.

Crec que és en aquest moment, quan cal demanar ajuda al grup, perquè els companys em mostrin "el camí". Penso cada cop més, que en aquesta assignatura està tot pensat perquè les peces encaixin com un engranatge perfecte.

Cal doncs, ajuntar les peces.